alam berwarna indah itulah warna-warna kehidupan insani

alam berwarna indah itulah warna-warna kehidupan insani

Jumaat, 6 September 2013

Wahai Kpli, Wahai Dpli sesi 2014

Bismillahhirrahmannirrahim
~Duhai Allah yang Esa, tetapkan kami untuk bersujud tunduk padaMU~
 
Oh..mengenai tajuk entry...
Haish...sapa la yang tak mengharap permohonan kpli/dpli sesi 2014 tidak dibuka?
Semuanya berharap... Orang yang dah bertahun2 habis degree pun masih berharap apatah lagi yang baru sebulan dua bergelar pengganggur.
 
Mokcik ni pun masih menunggu.. Nun jauh disudut hati masih dan masih dan masih menunggu... Berharap dan masih berharap... Kebiasaannya permohonan akan dibuka pada [ertengahan September hingga awal Oktober... ye kot... Inshaallah :) Tahun ni ada ke lagi ye? Jeng3...
 
Sementara menunggu tu... Moh le kita menyambung Master... master in Malaysian History? Nak ke mana kome lepas habis? Ada ke peluang keje lagi? Haish... Itu juga yang menjadi tanda tanya... Inshaallah... banyak je peluang lepas master... Tu pun kalau serius nak berada dalam zon para "akadimias" Kena la sabar melakukan research dan mengadap student2... Ye ke... Yang penting juga kena tahu peluang apa yang ada. Potensi diri nak ke mana lepas habis master... Dikeliling saya ramai yang lepas master masih tak bekerja... Ouh... melihatkan keadaan itu saya mulai down-down-down-down-down... adakah saya juga akan seperti itu? jika tidak mahu, anjakan paradigm perlu dilakukan... uhu...mampukah?
 
What need to do?
> Tingkatkan silaturahim dan jalinan perhubungan dengan para ilmuan seperti pensyarah, sahabat sekelas, luar kelas, luar bidang, luar unibersiti dan dekati masyarakat = pembentukan Hablumminannas
> Tidak memfokuskan diri dengan bidang yang diambil sahaja sebaliknya tetap mendekati bidang2 lain seperti keagamaan, ekonomi dan politik. DLL.
> Ce cuba cari tajaan mana2 penaja yang sanggup menaja budak2 master ni buat research=intern ke=mampukah saya?
 
Dan adakah saya akan menjadi ini==== full housewife with MA...waaaaaaaaaaaaaaaaa (Nak nanges nak nanges) Dan untuk itu saya temukan sebuah kata-kata "belajar sebab nak kerja ke?" "kalau semua orang niat belajar sebab nak kerja nescaya tak kan cukup bidang kerja yang ada" "belajarlah kerana ALLAH. menambahkan ilmu di dada" *walau sebenarnya kata2 itu tetap tidak mengubat hatiku yang stresssssssssssss**** betul sungguh kata hukama, **jangan fikirkan masa depan kalau ia boleh membunuh masa yang sedang berlalu...** tapi tak boleh juga kalau tak fikir kan...ermmm
 
Inshaallah...berserah kepada tuhan. Memilih dengan pilihan Dia. Mudah2an ada peluang dan pilihan lagi yang dikurniakan sepanjang pengajian dan selepas pengajian. Inshaallah...
Mudah2an juga kpli/dpli masih memberikan peluang kepada kami semua yang menunggu dengan penuh kekhusyukan dan kesabaran ni... Kalau bukan pada saya biarlah untuk yang lain-lain.
 
 
words of today:
Sabar kan indah. Seindah sabar dan iman. Sabar itu sebahagian dari iman kan...
Sabar melihat kejayaan orang lain.
Sabar melihat kesusahan orang lain.
Sabar kala merasa kepayahan dan ujian.
Sabar di atas kesabaran.
Sabar dengan kesabaran, ganjaran sabar walau tak terlihat dek mata kasar akan terasa dengan kehalusan hati.
Penawar duka (sila amalkan semampu boleh)= Senyum, Sabar, Syukur :)
 
 

30 ulasan:

  1. http://pmr.penerangan.gov.my/index.php/pendidikan/1289-panduan-memohon-mengikuti-kursus-perguruan-lepasan-ijazah-kpli.html
    cube try link nie- menkonfiuskan orang ingt ada buka dah kpli..

    BalasPadam
  2. xboleh bukak la pula ye link tu..last option is awak jadi la guru ganti sekurang2nya setahun atau lebih, mempunyai sikap seorang pendidik inshaallah, mungkin boleh diserap untuk dilatih slama 2 tahun di mana2 IPG..pnglaman my jiran lah.. also my ex cikgu..tp syang, sbb bila dy kahwin dan ikut suaminya, dy terpaksa tolak jawatan guru tu..suami tetap diutamakan...semoga bermanfaat dan allah redha.. teruskan usaha dan doa ye syg #Syaza kassim

    BalasPadam
  3. sayapn dh lma menggu kpli ni dibuka semula.. sdihpn ada..

    BalasPadam
  4. sabar dan banyakkan berdoa ya..mudah2an akan dibuka lagi nanti..cuba la juga tengok2 website MARA. tak silap every year ada pembukaan tawaran mengajar ke MRSM/KPM... inshaallah..

    BalasPadam
  5. masih wujud lagi k kpli????? sya berminat nk jdi ckgu.........huhu..dengar dah tak wujud dah....betoi k?

    BalasPadam
  6. Inshaallah..kita tak tahu rencana allah.yg pentingY slgi ada kje yg blh dbuat.halal.mmnhi tntutan syariah..kje dlu.bila kpli dbuka smla nnt,mohonla..inshaallah.jgn duk tggu sgt..okes..btw..rzki milik allah..okes sis ainsuhaiza...smile n shine lillahi :)

    BalasPadam
  7. Inshaallah..kita tak tahu rencana allah.yg pentingY slgi ada kje yg blh dbuat.halal.mmnhi tntutan syariah..kje dlu.bila kpli dbuka smla nnt,mohonla..inshaallah.jgn duk tggu sgt..okes..btw..rzki milik allah..okes sis ainsuhaiza...smile n shine lillahi :)

    BalasPadam
  8. Inshaallah..kita tak tahu rencana allah.yg pentingY slgi ada kje yg blh dbuat.halal.mmnhi tntutan syariah..kje dlu.bila kpli dbuka smla nnt,mohonla..inshaallah.jgn duk tggu sgt..okes..btw..rzki milik allah..okes sis ainsuhaiza...smile n shine lillahi :)

    BalasPadam
  9. saya rasa KPLI & DPLI dah dibekukan..sy ada pengalaman dekat 3 tahun pun jd GSTT dan guru ganti...sgt berminat dgn bidang perguruan ni.. mak sy pun cikgu..tp still blum ada rezeki utk diserap or apa2 shj pkataan sewaktu dengannya..4 kali applied KPLI, 3 kali DPLI, 3 kali guru mara..semua dah cuba..siap sempat sambung Master kat UKM dlm bidang pendidikan lg..tp xdpt nak complete coz preggy n da branak..so tumpuan tumpah pd anak..Tp tau apa UKM ckp??even awak ada Master,awk tetap xboleh jd cikgu sebab 1st degree awk bkn pendidikan :( so sy trus quit master..alhamdulillah skrg walaupun bukan bergelar guru, tp sy diberi peluang utk bekerja dgn Kementerian Pendidikan Malaysia utk taraf tetap, cuma taraf diploma 27..apa2 pun syukur walaupun kerja taraf diploma, tp dapat jugak mengubat hati kerana dpt bekerjasama dgn guru dan rakan2 pendidik..tp mcmmana pun, sy akan tetap cuba apply lg apa2 shj peluang utk menjadi pendidik sbb itu dunia sy :) mungkin bkn skrg rezeki, tp kita tak tau kan ketentuan Allah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. noorul.faedzah umo berapa skrg??saya pun dah 10 kali aply kpli tp xde rezeki jugak nak jd cikgu...now im working at MOE as N17...huhu...u xde dgr berita kpli @ dpli akan dibuka semula ke???

      Padam
  10. sebab apa saya mahu kpli...sebab saya mahu jadi pendidik... eh silap,, sebenarnya saya tiada cabel... sekurang-kurangnya kpli nak pakai ramai org jadi peluang yg xde cabel cerahlah sikit...lagipon kerja sebagai cikgu xdelah beban sangat tapi yang paling penting gaji mahal dan mudah buat pinjaman....

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau setakat nak jadi cikgu sbb rasa kejd tak membebankan serta gaji mahal dan mudah buat pinjaman baik tak payah la saudara.. Kesian kt bdk2 sekolah yg kamu ajar nanti sebab dpt guru yg keje semata untk kepentingan lain..

      Padam
  11. Harap2 kpli/dpli akan d buka tahun ni dan saya akan berpeluang untuk memohon.

    BalasPadam
    Balasan
    1. insyaAllah =).. saya pon masih menanti

      Padam
  12. kursus dpli masih wujud lagi ke? atau dimansuhkan? sampai ke hari ni saya terintai2 kat web moe,every sunday dok baca paper tgk iklan KPM tapi masih xada. saya xtau apa yg Allah nak rencanakan utk saya,tapi saya yakin ada ganjaranNya yg Dia nak bagi

    BalasPadam
  13. Assalam..saya pun teringin nak jadi guru..bertahun dah saya tunggu..masa isi borang nak masuk u lepas spm, sy mhon ijazah sarjana muda pendidikan untuk smua pilihan. pas dah sambung ijazah (bukan pendidikan), saya cari lagi peluang untuk masuk bidang pendidikan..tapi hampanya..camnepon, saya tetap tak putus asa. moga kita semua dapat capai cita-cita murni kita ni ye..aminn..

    BalasPadam
  14. kalau kawan2 ada apa2 information nak jadi cikgu, bolehla update untuk tatapan kami ni ye. leh sama2 mohon =)

    BalasPadam
  15. noorul faedzah-- Alhamdulillah. tahniah buat anda :) mohon under spa atau bagaimana duk di KPM?
    Yg tanpa nama dan yusmaleza yusof- inshaallah... allah jualah yang lebih mengetahui.. rezeki kita dari Dia. inshaallah, jika bukan guru secara rasmi, kita tetap guru kepada diri kita sendiri dan anak2 sendiri

    Senyum semua.

    Inshaallah, update tentang KPLI/DPLI akan dibuat jika ada maklumat berkaitannya. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. nuzamd: sekiranya tahu info terbaru mengenai tawaran DPLI akan dtg, mohon update yer kerna sy pon teringin sgt2 nk apply DPLI. :)

      Padam
  16. Kalo ambik diploma pendidikan lepas da deg,ade harapan ke nk jd guru

    BalasPadam
  17. Saya bkerje sbg ppm yg b'ijazah
    ...tension gile beb...bkn sbb kena masak tp..cikgu nye semua yg kelulusannye lebih rendah dr aku.bn nk blagak.tp sikit terasa la.mudahnye rezeki dia org..sabar je la..klu dfikirkn,x adilnye dunia ni.tp nk wt cmana mungkin ade hikmah d sbliknye.

    BalasPadam
  18. salam..tumpang tnye..kurg phm sket..kpli memang x wujud dah ke??

    BalasPadam
  19. Kenapa perlu ambil kpli/dpli? Kamu bukan ambil bidang perguruan pun, napa nak ambil bidang cikgu... Dah xda keja baru nak ambil cikgu huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Encik iwan maidin, jgn fikir mcm tu..mcm sy nk ambil klpi/dpli bkn sbb xde kerja. sy bkrja dgn syarikat swasta yg besar jgk di Malaysia ni..gaji pn jauh beza..tp br skrang tergerak hati..sy pn x setuju ade yg kate sbb keja sng,sng dpt loan dll..nk ngajar kena dgn hati yg ikhlas..kerja cikgu ni kerja yg mulia..byk pahala bleh dpt.bkn kata kerja lain x dpt pahala,tp dosa nya byk jgk..sbb 2 sy termasuk ke dlm blog ni..rs smgt nk jd cikgu pulak..huhu

      Padam
  20. Best la words of day tu...sya minat nk jdi ckgu...mx asyik...dri spm mtrik...pon x dpt lagi
    ....doakn mudh2an ada rezeki leps mster...takut pula tgk comment even mstr pon menganggur....huhuhu

    BalasPadam
  21. Buat masa ini..Dpli di bekukan.....sbb pelajar ISMP masih ramai yg tidak di posting...dan kebanyakan negeri sudah berlebihan guru....sy pun br ja di posting kan awal tahun ini.....
    Tp apa2 pun,doa la byk2....kalau anda berminat nk join kami mengajar....di alu-alukan....

    BalasPadam
  22. Sy amir dr perak. Grad dr sbuah univrsiti di indonesia tahun 2010. Hjung taun 2010 mohon kpli x dpt ( gagal m - test ), hjung tahun 2011 mohon lg skali x dpt jgk ( gagal temuduga). Sy x putus asa tahun 2012 sy mohon lg n baru la dpt tp dgn nama DPLI. Tp sy terpaksa berkorban dgn berhijrah dan memohon di sarawak dan hanya bersaing dgn calon2 dr sarawak. dilatih di IPGK TAR dan di sebuah sekolah rendah di sarawak.
    Kdg2 kita perlu berkorban utk sesuatu yg kita mahukan. Dan perlu redha dengan ketentuannya.

    BalasPadam